Smiling Gambia

Vakantie naar Gambia, maar waar ligt dat eigenlijk?? Ergens in het westen van de kop van Afrika, omringd door grote ´buur´ Senegal ligt The Gambia. Misschien toch een loep nodig, want het land is niet groter dan 250 km lang en enkele kilometers breed. Qua oppervlakte zal het ongeveer de provincies Noord Brabant en Limburg bij elkaar zijn!!!

rivier

Van oost naar west, kilometers lang,
inclusief Nijlpaarden, krokodillen, varanen,
stroomt de Gambiarivier.

De rivier De Gambia is een van de kleinste belangrijke rivieren in West Afrika. Hij is 1130 km lang en loopt door het midden van het land.

Aan weerskanten van de rivier wonen ruimen 1.600.000 inwoners. Vriendelijke mensen, met een hele andere mentaliteit dan mensen uit Europa!

Bij familie dunor

De kindertafel bij de familie Dunor.
Wat hier nooit mag, is daar normaal: met je handen eten!

Ondanks hun armoede, hebben ze oog voor elkaar en voor anderen. Heb je een avond geen rijst, dan eet je gewoon bij de buren. Ook iemand anders is welkom, ze zijn vaak beledigd als hun gastvrijheid wordt afgewezen.

vissers

Elke avond komen de vissers terug van de zee

Een bijnaam voor The Gambia is The Smiling Coast en het klopt.
Je wordt omringd door mensen met een grote smile op hun donkere gezichten.

Kleurrijke markten

Kleurrijke markten, je moet afdingen, soms schaam je je er voor.

Heel soms gebeurt het ook om hun verkoop te stimuleren en om de toerist een beetje goed te stemmen. Maar waar praten we over, als je honderd dalasi (= de munteenheid van Gambia) uitgeeft ben je hooguit 3 euro kwijt (2008).

Het eten word bereid met een smile.

Het eten word bereid met een smile

Gambia is een ontwikkelingsland, met de basisbehoeften (eten, scholing en medische zorg) is nog wel wat mis. Daar kan nog heel wat verbeterd worden. W.W. Toegankelijk kan en gaat kleine projecten steunen! Maak echter nooit de fout een vergelijk te maken met ´onze´ wereld. Een spreekwoord zegt dat deze altijd mank loopt. Deze doet dat ook. Help de mensen stappen vooruit te zetten, het hoeft niet met sprongen. Dan wordt het struikelen...

Bidden

Vijf maal daags in alle hectiek, even rust: het bidden

Banjul is de hoofdstad van The Gambia. Een drukte van belang, zoals iedere grote stad betaamt. Veel markten overdag, daar een mengeling van dames in kleurrijke kleding tot de welbekende smile. Mensen verdienen hun bescheiden inkomen meestal in de visserij, toerisme, houtbewerking, landbouw en beperkte industrie. Slechts een klein deel van de bevolking heeft het "geluk" van het hebben van een vaste baan en daardoor geregeld inkomen. Dit inkomen is echter vaak op minder dan minimum niveau. De rest van de bevolking moet zijn/haar inkomen zien te vergaren in het min of meer zelfstandige circuit. Hierbij zijn vele varianten denkbaar, zoals: tussenhandel bij de visserij, traditioneel houtbewerking voor toeristen, bewerken van stoffen (batikken) en kleding maken.

Vijf keer per dag ligt het leven even stil, mensen reinigen hun gezichtsholtes met water, rollen een matje uit en beginnen met bidden, een rustmoment met Allah, de heer van de islam. Schrik niet van de bid-oproepen die uit de vele moskeeën komen. Vooral de eerste, die is om kwart over zes in de ochtend.

Gambia is een republiek en wordt sinds 1993 geleid door president Yajah A.J.J. Jammeh, die tussen 1994 en 1996 ook leider was van de militaire junta.